# Unit 14 Section 3 : Units of Time

In this section we explore the different units of time.

 1 minute = 60 seconds 1 hour = 60 minutes 1 day = 24 hours 1 week = 7 days 1 year = 365 days (or 366 in a leap year)

There are twelve months in one year, but the number
of days in each month varies. Also, some years are
leap years, which means that February has 29 days
instead of 28. This results in leap years having 366
days instead of the usual 365.

 January has 31 days February has 28 days (or 29 in a leap year) March has 31 days April has 30 days May has 31 days June has 30 days July has 31 days August has 31 days September has 30 days October has 31 days November has 30 days December has 31 days

## Example Question

Example Question 1
How many hours are there in May?
There are 31 days in May, each with 24 hours.
31 × 24 = 744 so there are 744 hours in May.

Example Question 2
25 February is a Friday. What will the date be on the next Friday
(a) if it is not a leap year,
(b) if it is a leap year?

 We could just count on 7 days from the first date: Not in a leap year Start: Friday 25 +1: Saturday 26 February +2: Sunday 27 February +3: Monday 28 February +4: Tuesday 1 March +5: Wednesday 2 March +6: Thursday 3 March +7: Friday 4 March In a leap year Start: Friday 25 +1: Saturday 26 February +2: Sunday 27 February +3: Monday 28 February +4: Tuesday 29 February +5: Wednesday 1 March +6: Thursday 2 March +7: Friday 3 March We could also add on 7 to the first date, then take away the number of days in February: Not in a leap year 25 + 7 = 32 32 - 28 = 4 (4 March) In a leap year 25 + 7 = 32 32 - 29 = 3 (3 March) Either method above will allow you to find the answers.

## Exercises

Work out the answers to the questions below and fill in the boxes. Click on the button to find out whether you have answered correctly. If you are right then will appear and you should move on to the next question. If appears then your answer is wrong. Click on to clear your original answer and have another go. If you can't work out the right answer then click on to see the answer.

NOTE: You must give all dates in the form 3 November or 12 May or your answers may be marked incorrectly.

Question 1
How many hours are there in one week?

hours

Question 2
How many hours are there in:

(a) September?
hours
(b) February in a leap year?
hours
(c) One year (not a leap year)?
hours

Question 3
How many minutes are there in:

(a) one day?
minutes
(b) one week?
minutes

Question 4
How many seconds are there in:

(a) one hour?
seconds
(b) one day?
seconds

Question 5
Sasha goes on holiday on Monday 20 June. She returns 14 days later.

On what date does she return from her holiday?
Remember to give your answer in the form number month e.g. 20 November

Question 6
If 25 March is a Friday:

What will be the date on the following Friday?

Question 7
If 3 October is a Monday:

(a) What day of the week will 1 November be?

(b) What will be the date of the first Monday in November?

Question 8
Hannah goes to the bank every Tuesday. The last time she went was on Tuesday 20 October.

(a) On what date will her next visit be?

(b) On what date will the visit after that be?

On the second Tuesday in November, Hannah is ill and goes to the bank on the Wednesday instead.
What is the date of this Wednesday?

Question 9
This year is a leap year. Mike's birthday is on a Saturday in June.

What day will his birthday fall on next year?

You have now completed Unit 14 Section 3
 Your overall score for this section is Correct Answers You answered questions correctly out of the questions in this section. Incorrect Answers There were questions where you used the Tell Me button. There were questions with wrong answers. There were questions you didn't attempt.
 Since these pages are under development, we find any feedback extremely valuable. Click here to fill out a very short form which allows you make comments about the page, or simply confirm that everything works correctly.